Как да постигнем успех със силата на съзнанието

Power-of-minds-eye

Ето няколко важни съвета, базирани на открития в изследването на мозъка, които могат да помогнат да подобрим нашия личен и професионален живот, както и да помагат на други в нашата сфера на влияние.

 

Използвайте визуализация, за да научите нови умения

 

Когато ние повтаряме едно умение, като се опитваме да го овладеем, ние тренираме действията с които то се реализира. Същото се случва и физически в мозъка, дали ние извършваме реални действия, или просто визуализираме това действиа то Вашият мозък не може да открие разликата между действието, което се извършва реално и това, което се визуализира.

 

В едно проучване на Харвардския университет, на две групи доброволци е дадено непознато парче музика за пиано. Едната група е получила музиката и пиано, за да практикува. Другата група е инструктиран да науи музиката и да си представим, че свири. Когато мозъчната им дейност е била разгледана, и двете групи са показали еднакви показания.

 

Алберт Айнщайн казва „Въображението е по-важно от знанието“

 

„Постигнете целите си, като държите устата си затворена“

 

Тази идея е популяризирана от Дерек Сайвърс, професионален музикант. Както обяснява той, психологически тестове са доказали, че когато кажеш на някого целта си и този някой изрази подкрепата си, има по-малко вероятно да реализирате тази цел.

Това е така, защото мозъкът ви е удовлетворен от социално признание и създава чувството, че целта вече е постигната. Удовлетворението, което преживяваме в разказването, премахва мотивацията да направите каквото е необходимо за да усъществите целта си.

 

Усмихвайте се, за да подобрите настроението си

 

Съществува хипотеза за връзката на емоциите показвани чрез лицето ви и промените във вашето тяло като цяло. Мозъкът ви не може да направи разликата между изкуствена или истинска усмивка. А изкуствената усмивка ще предизвика импулси в мозъка ви, физиологически, същото удоволствие, като истинска усмивка.

 

Опитайте това следващия път, когато сте в лошо настроение: Вместо да се намръщите, което ще увеличи негативното ви настроение, обмислете да се усмихва. Изследванията показват, че по този начин, вие сте склонни да изпитвате по-позитивно настроение.

 

Разбиране на физиологията на емоционална болка

 

Изследвания към Департамента на психологическите науки в университета Пърдю открили, че  емоционалната болка е толкова реална и интензивна колкото физическата болка. Едни и същи мозъчни мрежи се активират, когато човек изпитва физическо нараняване или  болезнено емоционално преживяване. Вашият мозък не може да направи разлика между физическата и емоционална болка.

 

Емоционалната болка има възможността да се повтаря отново и отново, докато физическата болка е само инструмент за осъзнаване.

 

Намалете нивото на стреса чрез управление на вашите мисли

 

Има достатъчно изследвания, доказващи, че вашият мозък не може да каже разликата между истински и въображаеми заплахи, физическия отговор е един и същ.

 

Представете си, че имате бутон в центъра на лявата си длан, представете си, че този бутон, при натискане, ще изпрати сигнал към мозъка, за да спре ужасните ви мисли.
Натиснете бутона с дясната си ръка, като задържите дъха си.
Вдишайте и издишайте спокойно поне 3 пъти.
Представете си различен цвят за всяко вдишване.

 

Самоконтрола на съзнанието може да улесни и подобри цялото ни човешко съществуване…

You may also like...