Масичка за кафе е универсално дистанционно

CRISTAL (Control of Remotely Interfaced Systems using Touch-based Actions in Living spaces) е изследователски проект в потребителския интерфейс, който се опитва да създаде по естествен начин свързване с устройства. Системата предлага видео оглед на стаята в реално време, така че потребителите да могат да виждат разположението на помещението и да взаимодействат на телевизора, лампите или други технологии в стаята.

Моделът на CRISTAL беше показан на конференцията Siggraph.

Универсалните дистанционни управления са станали популярни през последните няколко години, но те все още са трудни за използване. Техният голям недостатък, обаче е, че те не помагат за преодоляването на проблема с „битките“ за това кой ще получи дистанционното. CRISTAL решава тези проблеми.

Изследователи от Австрийския Университет за приложни науки са работили по идеята по-малко от година.

CRISTAL използва камера, за да улови хола и всички устройства, включително лампи и дигитални рамки за снимки. Заснетото видео се показва на мулти-тъч масичка за кафе. Видео изображението на самото устройство е интерфейс, така че, плъзгащ жест над изображението може да увеличи силата на звука на телевизора, например. За да гледате филм, плъзгате изображение на обложката на филма към телевизора.

Преди това дистанционно управление да бъде пуснато в продажба обаче може да минат от 5 до 10 години за да станат по-достъпни мултитъч плотовете за обикновените потребители.

Оценката на едно такова настолно дистанционно управление, като CRISTAL може да е около 10 000 до 15 000 долара.

You may also like...