Новите технологии не са чак толкова нови

iphone3gs_3up1

Според доклад на Apple, стъкло и неръждаема стомана, са двата основни вида материали използвани да се направи iPhone 4.

 

  • Стъкло – 40,9 гр.
  • Пластмаса – 3.1 гр.
  • Дисплей – 7.2 гр.
  • Платки – 15.4 гр.
  • Батерия – 24.7 гр.
  • Неръждаема стомана 38,7 гр.
  • Други – 5 гр.

 

Стъкло

 

Стъклото, в чистата си форма, е прозрачен, относително здрав, твърд, по същество инертен и биологически неактивен материал, който може да бъде оформен в много гладка непропусклива повърхност.

 

Естествени стъкла, като обсидиана, се използват още през каменната епоха.

 

За първи път производство на стъкло е документирано в Месопотамия и Египет в средата на 4 хилядолетие пр.н.е.

 

През 11 век в Германия се появява нов начин за производство на плоско стъкло.

 

Пластмаса

 

Пластмасите са голяма група материали, чийто основен компонент са синтетични или полусинтетични органични полимери и които остават твърди при стайна температура.

 

Биополимерите, които се срещат в клетките на всички животни и растения, се използват от хората още от предисторически времена.

 

Първата същинска пластмаса, позната на хората, е брезовият катран, получаван чрез суха дестилация на кора от бреза и използван още през палеолита като лепило и за изработване на инструменти.

 

През 17-18 век европейски изследователи откриват в Малайзия и Бразилия дървесната смола латекс, която може да се преобразува лесно в еластичен материал – естествен каучук.

 

Батерия

 

През 1780 г. Луиджи Галвани открил, че ако два различни метални електрода се потопят в разтвор на сол, а след това тези два метала се допрат едновременно до различни части от нерва на жабешки крак, това предизвиква съкращение на мускула му.

 

Това всъщност е първата примитивна батерия

 

Стомана

 

Стоманата е метална сплав с основен компонент желязо и съдържание на въглерод между 0,2 и 2,1%.
Има много артефакти от стомана които са оцелели и до днес, например железният стълб на Делхи, построен по поръчка на Кумара Гупта от преди около 400г.пр.н.е.

 

Неръждаемата стомана, се появява през 1821 г. когато Френският металург Пиер Бертие, успява да я внедри в приборите за храна.

 

Металурзите на 19-ти век са били в състояние да правят комбинация от ниско съдържание на въглерод и високи нива на хром, които има и в най-модерните неръждаеми стомани.

 

Операционна система

 

Операционната система е основна част от компютърния системен софтуер, която управлява и координира работата на процесора и устройствата в компютърната система. Тя обслужва работата на приложния софтуер, като заделя необходимите за това хардуерни ресурси и контролира достъпа на различните приложения до тях.

 

Програмите, предшествуващи разработката на ОС, са служебни програми (за зареждане и мониторинг), както и библиотеки на често използвани подпрограми, които започват да се разработват с появата на компютрите от първо поколение в края на 40-те години.

 

Първите операционни системи са били само с команден ред. Такива са ДОС, UNIX. През 50-те и 60-те години водеща роля в разработката на ОС играе IBM, която е лидер на пазара за мейнфрейм компютри.

 

Първите операционни системи и на „Майкрософт“ и на „Епъл“, появили се през 80-те, са еднопотребителски.

You may also like...