Теорията за края на света на Маите

Pyramid of Kukulkan ca. 987 Chichen-Itza, Mexico

Маите са били напреднала цивилизация на полуостров Юкатан в Мексико преди около 3000 години, те са разработили около 15 до 20 календара, с малко по-различни цели, били използвани за изчисляване отглеждането на културите, за да следят циклите на слънцето и летоброенето, но един се мята че отброява дните ни.

 


Календара на маите изчислява определен период от време, известен като Великия цикъл, който отброява около 5 125,36 години.

Учените съпоставяйки календара с григорианския установяват, че Великият Кръг започва на 13 август 3114 г.пр.Хр. и завършва на 21 декември 2012.

 

В подкрепа на тяхната теория идва и факта, че датата съвпада със зимното слънцестоене, през което Слънцето ще се изравни с центъра на галактиката Млечен път.

 

Когато това се случи, някои казват, че магнитните полюси на Земята ще сменят местата си и ще предизвикат унищожаващо природно бедствие.
А дали ще се случи наистина?

 

Това е календар. Целта му е да предсказва точно движението на слънцето всеки ден. В противен случай нищо.
Защо може да се глупости:

 

На първо място, ако в края на годината календарът ви свърши точно на 31 декември нима светът ще свърши? Едвали, по-скоро ще има празник, а след това ще започне нова календарна година и ще си купите нов календар.

 

Що се отнася до зимното слънцестоене, това е само период в който слънцето е най-далече от Земята.

You may also like...